Un ardei iute românesc promite să devină cel mai picant din lume
Un nou soi de ardei iute din Buzău ar putea depăși recordul mondial al celor mai iuți ardei. Conform cercetătorilor, concentrația sa de capsaicină, substanța responsabilă pentru iuțeală, a depășit-o pe cea a ardeiului Pepper X din Statele Unite. Matilda Popescu, cercetător științific, a explicat că acest ardei este echivalentul a 400 de ardei iuți normali, ceea ce face imposibilă utilizarea sa în alimentație.
Manipularea ardeiului iute
Din cauza nivelului extrem de ridicat de iuțeală, personalul care recoltează acest soi trebuie să folosească echipament special, inclusiv două straturi de mănuși de protecție. Matilda Popescu a subliniat dificultățile întâmpinate: „Abia putem folosi degetele după ce lucrăm cu el.”
Originea și omologarea noului soi
Soiul este un hibrid, rezultat din combinația unui soi local cu mai multe internaționale. Banca de Resurse Genetice Vegetale, care se ocupă de omologarea acestuia, a propus denumirea „Halep”, dar aceasta ar putea fi respinsă din cauza asemănării cu Habanero. Costel Vânătoru, directorul băncii, a menționat că instituția are în conservare peste 1.000 de linii de ardei iute cu concentrații ridicate de capsaicină.
Utilizări ale substanțelor extrase
Substanțele extrase din acest ardei iute sunt deja utilizate în diverse industrii, inclusiv pentru fabricarea spray-urilor de autoapărare și pentru alungarea urșilor, dar și în industria chimică.
Concluzie
Noul soi de ardei iute din Buzău promite să devină un record mondial, având potențialul de a schimba nu doar percepția asupra ardeilor iuți, ci și aplicațiile acestora în diferite domenii industriale.


